Gebruik - Instituut Medicinale Cannabis

Gebruik

Cannabis gaat pas werken als het wordt verhit voor gebruik. Medicinale cannabis kan op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als thee, door het in te ademen na verdamping (met een verdamper of vernevelaar) of als olie.

Thee

Bij gebruik van medicinale cannabis als thee duurt het ongeveer 30 tot 90 minuten voordat het gaat werken. Het maximale effect is meestal na 2 tot 3 uur. Het duurt vier tot acht uur voordat het is uitgewerkt. Als u de thee drinkt en tegelijk ook vettig voedsel eet, dan werkt de cannabis sneller en beter.

Inhalatie (inademen)

Inademen werkt sneller en korter dan thee. Het lichaam neemt de werkzame bestanddelen snel op. Het maximale effect is al binnen enkele minuten. Hierdoor is de dosering makkelijk aan te passen.

In vergelijking met roken komen tijdens het verdampen aanzienlijk lagere concentraties van giftige stoffen vrij zoals koolmonoxide, ammoniak en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Daarnaast zijn de THC-gehaltes bij het verdampen van cannabis hoger dan bij het roken van cannabis. Het roken van cannabis wordt om deze redenen afgeraden.

Olie

U druppelt de olie onder de tong, de opname is beter dan wanneer de olie wordt doorgeslikt. Na het druppelen duurt het ongeveer 30 minuten voordat het gaat werken. Het maximale effect is meestal na 2 tot 3 uur. Het duurt vier tot acht uur voordat het is uitgewerkt.

In Nederland zijn er drie apotheken gespecialiseerd in het bereiden van legale medicinale cannabisolie (Clinical Cannabis Care in Breukelen, MYCB1 Apotheek in Amsterdam en de Transvaal Apotheek in Den Haag).

Meer informatie over het gebruik van medicinale cannabis:

Apotheek.nl

Informatiebrochure Bureau Medicinale Cannabis