Onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van leven bij patiënten in het Verenigd Koninkrijk - Instituut Medicinale Cannabis
Informatie
Datum
02-05-2023

Onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van leven bij patiënten in het Verenigd Koninkrijk

Een observationeel onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van leven bij patiënten in het Medicinale Cannabis Register van het Verenigd Koninkrijk

Er is een gebrek aan gegevens van goede kwaliteit op het gebied van effecten en veiligheid bij patiënten na het starten met medicijnen op basis van cannabis. Het doel van dit onderzoek was om de klinische effecten en veiligheid van medicijnen op basis van cannabis vast te stellen.

Hiervoor werd gebruik gemaakt van gegevens van patiënten in het Medicinale Cannabis Register van het Verenigd Koninkrijk. Deelnemers vulden verschillende vragenlijsten in gericht op kwaliteit van leven, angststoornissen en slaap. Deze vragenlijsten werden ingevuld voor de start van het medicijn op basis van cannabis, en 1, 3, 6 en 12 maanden na de start van het medicijn op basis van cannabis.

De gegevens van 2833 patiënten werden gebruikt. Op alle vragenlijsten scoorden de patiënten beter na de start van het medicijn op basis van cannabis. Kwaliteit van leven werd niet sterk beter bij mensen die eerder cannabis hadden gebruikt, ten opzichte van mensen die dat nog nooit hadden gebruikt. Bijwerkingen werden gemeld door 16.73% van de deelnemers.

Dit onderzoek lijkt aan te tonen dat medicijnen op basis van cannabis een verbetering geven van kwaliteit van leven bij patiënten uit het Verenigd Koninkrijk met een chronische ziekte. De behandeling werd goed verdragen bij de meeste deelnemers, bijwerkingen kwamen vaker voor bij vrouwen en bij patiënten die eerder nooit cannabis hadden gebruikt.

Het onderzoek is hier na te lezen: https://doi.org/10.1080/17512433.2023.2183841