Dokter Tamara - uitzending over medicinale cannabis
Informatie
Datum
05-03-2024

Uitzending Dokter Tamara over medicinale cannabis

De bekende leefstijlarts Dokter Tamara stond niet meteen te springen toen een patiënt vroeg om medicinale cannabis voorgeschreven te krijgen. Na een zoektocht stuitte Dokter Tamara op de site van het Instituut Medicinale Cannabis. Een  uitnodiging volgde. Apotheker Heleen Kuijper, binnen het IMC verantwoordelijk voor de voorlichting,  gaf onlangs een lezing in een van de online uitzendingen van Dokter Tamara. Daarin gaat Heleen uitgebreid in op de feiten en fabels van medicinale cannabis.

Sinds 2003 is medicinale cannabis in Nederland op doktersrecept via de apotheek beschikbaar voor patiënten. Inmiddels maken hier per jaar zo’n 10.000 mensen, met verschillende aandoeningen, gebruik van. En tegelijkertijd is er een groot aantal mensen dat cannabis op andere manieren verkrijgt voor medische doeleinden.

Cannabis uit de coffeeshop

Er is pas sprake van medicinale cannabis als deze volgens farmaceutische richtlijnen is geteeld, waarbij het eindproduct gegarandeerd vrij is van zware metalen, pesticiden en andere vervuiling. De samenstelling, net als bij gewone medicijnen, is altijd hetzelfde. De cannabis uit de coffeeshop, of afkomstig uit de illegale (thuis)teelt, is dat bijvoorbeeld niet. Het is belangrijk dat de behandeling van patiënten die gebaat (kunnen) zijn bij het gebruik van medicinale cannabis, op een verantwoorde wijze en onder medische begeleiding plaatsvindt.

Misvattingen

In de wereld van medicinale cannabis bestaan talloze misvattingen, variërend van prijspercepties tot zorgen over kwaliteit, potentiële verslaving en mogelijke bijwerkingen. In de lezing zet Heleen de feiten en fabels over medicinale cannabis op een rij en geeft ze een eerlijk beeld van wat medicinale cannabis werkelijk inhoudt.

Kijk de aflevering terug op YouTube of beluister ‘m via Spotify.