Neuropathische pijn en de werking van THC-olie
Informatie
Datum
08-04-2024

Nieuw onderzoek naar werking cannabisolie bij neuropathische pijn

Naar schatting lijdt één op de vijf volwassen Nederlanders aan matige tot ernstige chronische pijn. Een aanzienlijk deel daarvan lijdt aan neuropathische pijn. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt samen met het Centre for Human Drug Research (CHDR) of medicinale cannabisolie kan helpen bij het behandelen van neuropathische pijn.

Het onderzoek omvat 200 pijnpatiënten die olie toegediend krijgen die door Cannadis is vervaardigd van Bedrocan® cannabis. De studie neemt twee jaar in beslag. Onderzoeksmanager Monique van Velzen van het LUMC begeleidt het onderzoek.

Het onderzoek is een vervolg op een eerdere studie waarbij gezocht werd naar de ideale verhouding tussen THC en CBD voor de behandeling van pijn. Deze studie stond onder leiding van professor Geert Jan Groeneveld, algemeen directeur van het CHDR en tevens neuroloog en hoogleraar van het LUMC. In dit eerste onderzoek is onderzoeksmateriaal in de vorm van tabletten gebruikt, die vervaardigt zijn door Echo Pharmaceuticals. Uit de studie is naar voren gekomen dat het onderzoek bij patiënten het beste uitgevoerd kan worden met THC-houdende olie. Van Velzen: “De olie is op recept verkrijgbaar bij diverse apotheken in Nederland. Het is gemakkelijk te doseren, eenvoudig in gebruik, en wij denken dat patiënten olie beter in hun dagelijks leven kunnen integreren, dan cannabis die je moet roken of verdampen.”

De verwachtingen van het onderzoek zijn hooggespannen. Van Velzen: “We verwachten dat de uitkomst impact kan hebben op behandeladviezen bij patiënten met chronische pijn. Wij denken dat we kunnen voorspellen welke patiënten mogelijk baat hebben bij THC-olie voor hun pijnklachten.”

Deelnemers gezocht

Voor het onderzoek met de cannabisolie worden nog deelnemers gezocht. Interesse in deelname? Aanmelden kan via de website van het CHDR. Klik op onderstaande knop of stuur een mail pijnonderzoek@lumc.nl.