Cannabisonderzoekscentrum gestart
Informatie
Datum
01-03-2024

Nederland krijgt cannabisonderzoekscentrum

Bedrocan, producent van medicinale cannabis in Nederland, is een eigen cannabisonderzoekscentrum gestart voor klinisch onderzoek naar de werking van de eigen cannabisproducten. Deze producten worden in opdracht geproduceerd van de Nederlandse overheid. Cannabinoïden-onderzoeker Matthijs Bossong gaat het cannabisonderzoekscentrum in Utrecht leiden.

De eerste studie gaat binnenkort van start en onderzoekt de verschillen tussen mannen en vrouwen in de acute effecten van cannabis. Eerder onderzoek toont aan dat er verschillen bestaan in het gebruik van cannabis tussen mannen en vrouwen. Wat nog onduidelijk is, is hoe de acute effecten van cannabis tussen mannen en vrouwen verschillen. Het begrijpen van deze verschillen kan helpen bij het opstellen van betere richtlijnen voor het voorschrijven van medicinale cannabis, waarbij rekening wordt gehouden met deze verschillen.

Chronische pijn

Bedrocan heeft aangekondigd in de toekomst een specifieke medische indicatie onder de loep te nemen, zoals chronische neuropathische pijn. Matthijs Bossong hierover op de website van Bedrocan: “Door mijn jarenlange ervaring als onderzoeker ben ik er van overtuigd dat medicinale cannabis kan helpen bij bepaalde aandoeningen, waaronder chronische pijn. Het probleem met klinisch onderzoek met cannabis is echter dat er grote verschillen bestaan tussen de onderzoeken. Zo kunnen de toedieningswijze, dosering en cannabissamenstelling variëren, waardoor de resultaten lastig te interpreteren zijn. We gaan onderzoek doen met de gestandaardiseerde producten van  Bedrocan, wat hopelijk zal bijdragen aan de bereidheid van artsen om medicinale cannabis voor te schrijven.”

Bedrocan

Bedrocan is als partner aangesloten bij het Instituut Medicinale Cannabis. Ze zijn een EU GMP-gecertificeerde producent van medicinale cannabis van farmaceutische kwaliteit. Hun hoogwaardige producten worden gebruikt als farmaceutische grondstoffen en actieve farmaceutische ingrediënten (API’s). Bedrocan exploiteert meerdere binnenkweekfaciliteiten en een R&D-faciliteit in Nederland en binnenkort in Denemarken.

 

Cannabisonderzoekscentrum