Ministerie verlaagt apotheekprijs medicinale cannabis - Instituut Medicinale Cannabis
Informatie
Datum
27-09-2021

Ministerie verlaagt apotheekprijs medicinale cannabis

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de verkoopprijs van medicinale cannabis verlaagd van 5,80 naar 5,50 per gram. Dat is een prijsdaling van ruim 5%. De prijs voor een standaardverpakking cannabis flos van 5 gram komt daarmee op 27,50, exclusief BTW en receptvergoeding. De prijsverlaging is belangrijk nieuws voor patiënten. Medicinale cannabis uit de apotheek wordt in Nederland immers niet vergoed door de zorgverzekeraar. Patiënten die cannabis gebruiken moeten dit zelf betalen.

Medicinale cannabis wordt in Nederland geteeld in opdracht van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC). Dat is onderdeel van het ministerie van VWS. Het ministerie is officieel de producent en bepaalt daardoor ook de marktprijs. De afgelopen jaren zijn vaker prijsverlagingen doorgevoerd. De toegenomen vraag uit het buitenland maakte dit mogelijk. Hierdoor stegen de inkomsten en de winst van het BMC. De winst wordt deels ingezet om de prijs voor patiënten in Nederland te verlagen. Een ander deel van de opbrengst wordt aangewend voor wetenschappelijk onderzoek.

Het beeld heerst dat medicinale cannabis duurder is in vergelijking met niet-medicinale cannabis. Vaak wordt dit ten onrechte benadrukt als argument om cannabis uit de coffeeshop te kiezen of ter promotie van thuiskweek. Met 5,50 euro per gram ligt de prijs echter fors onder de 10 euro per gram die niet-medicinale cannabis gemiddeld kost in de coffeeshop.