International onderzoek toont aan: Geen genetisch onderscheid tussen Sativa en Indica cannabis - Instituut Medicinale Cannabis
Informatie
Datum
25-10-2021

International onderzoek toont aan: Geen genetisch onderscheid tussen Sativa en Indica cannabis

De cannabisindustrie moet kritischer naar hun eigen informatieverstrekking kijken. Volgens onderzoekers van de Canadese Dalhousie University en Wageningen University & Research zijn de Indica en Sativa labels, die op cannabis worden geplakt, vaak foutief en misleidend. Patiënten en consumenten zouden baat hebben bij een meer wetenschappelijke benadering. De onderzoekers hebben honderden cannabismonsters geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de genetische en chemische samenstelling van de geteste cannabis vaak niet overeenkomt met het typische cannabislabel Indica of Sativa.

De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het internationale toonaangevende tijdschrift Nature Plants. Dr. Robin van Velzen, wetenschapper bij de Wageningen University & Research en tevens aangesloten expert bij het IMC heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Indica of Sativa

De termen Indica en Sativa worden vaak gebruikt om cannabis te categoriseren. Algemeen wordt aangenomen dat deze verschillende termen verband houden met bepaalde aroma’s en psychoactieve effecten. De werking van een Sativa-soort wordt vaak omschreven als mentaal stimulerend en energiek, terwijl een Indica-soort meer als ontspannend en rustgevend wordt ervaren. Daarnaast wordt dikwijls gesuggereerd dat de labels iets zeggen over de genetische achtergrond.

“Kwekers wereldwijd labelen hun cannabissoorten nogal subjectief met de termen Indica of Sativa. Daar is niks wetenschappelijks aan. Retailers en consumenten kunnen daardoor helaas niet vertrouwen op de etiketten die op de potjes worden geplakt”, zegt Dr. Sean Myles, universitair hoofddocent aan de landbouwfaculteit van Dalhousie University en hoofdauteur van de studie.

“Er is nu een brede wetenschappelijke consensus dat het huidige gebruik van Indica en Sativa misleidend is: deze labels geven geen betrouwbare informatie over de genetische of chemische samenstelling van de plant”, vervolgt Myles.

Terpeenprofiel

Het onderzoek wijst uit dat genetisch niet aan te tonen is of een cannabisplant een Indica of Sativa is. Er is namelijk in de genen geen verschil te zien. “Wat onze studie vooral aantoont is dat je niet enkel op die labels moet vertrouwen, maar dat je naar het specifieke terpeenprofiel moet kijken”, aldus Van Velzen. “Zo bevat als Sativa gelabelde cannabis vaak hogere concentraties van enkele terpenen met thee-achtige en fruitige aroma’s, terwijl Indica-monsters over het algemeen hogere concentraties terpenen bevatten die aards ruiken zoals  myrcene, guaiol, gamma-elemene en gamma-eudesmol.”

Maar overtuigend is het onderscheid dat de onderzoekers vonden niet: “Het gaat dan echt om deze specifieke, individuele terpenen die het verschil maken. Het totale chemische profiel laat, net als de genetica, geen duidelijk verschil zien tussen de labels. We hebben ook slechts een klein aantal regio’s in het cannabisgenoom (de verzameling van alle genen in cannabis) gevonden die waarschijnlijk bijdragen aan het aardse aroma dat wordt geassocieerd met het Indica-label”, aldus Van Velzen. Terpenen zijn aromatische moleculen die in veel planten zijn terug te vinden.

Opvallend is verder dat ook verschillende cannabismonsters die onder dezelfde naam zoals Lemon Haze of OG Kush worden verkocht, onderling genetisch net zo verschillend konden zijn als monsters met verschillende namen.

Van Velzen: ‘In tegenstelling tot andere waardevolle plantensoorten is de labelling van cannabis erg onbetrouwbaar. Zeker voor patiënten die cannabis als medicinaal product gebruiken is dat zeer onwenselijk”.