Onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Oregon ontdekten tijdens een studie in het laboratorium dat twee componenten van hennep, CBGA en CBDA, kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt. ,,Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben het potentieel een infectie met het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zei de Amerikaanse onderzoeker Richard van Breemen dan ook.
Klinkt mooi, maar een paar korreltjes zout zijn hierbij wel op hun plaats, waarschuwt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de universiteit van Wageningen. ,,Dat iets in een reageerbuisje werkt, wil niet zeggen dat het in een menselijk lichaam hetzelfde effect heeft”, zegt hij.
Vele duizenden stoffen
Volgens Witkamp zijn er de afgelopen twee jaar vele duizenden stoffen in het laboratorium getest op mogelijke werking tegen het coronavirus. ,,En vaak zie je dan ook een effect. Daarom is er een lange wachtlijst van stoffen die aangeboden worden voor vervolgonderzoek. Ik sluit niet uit dat er heel af en toe iets tussen zit dat echt werkt. Maar áls het in dit geval al werkt, zitten er tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona nog ontzettend veel stappen.”
Bovendien vraagt Witkamp zich af of de concentraties CBGA en CBDA die nodig zijn om eventueel effect te kunnen hebben tegen corona via een oraal medicijn überhaupt bereikt kunnen worden. ,,De onderzoekers stellen van wel, maar ik betwijfel het echt.”
Niet in de joint
De hoogleraar moet mensen die hopen in de toekomst al blowend bescherming tegen corona op te bouwen sowieso teleurstellen. ,,Het gaat bij het onderzoek om bestanddelen uit de hennepplant die niet in de uiteindelijke joint zitten.”
De betreffende stoffen bonden zich in het laboratorium aan uitsteeksels van eiwitdelen op het coronavirus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De Amerikaanse wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar denken dat het positieve effect ook optreedt bij nieuwere coronavarianten.
Originele Bron: Algemeen Dagblad, 13 januari 2022