1,4 miljoen subsidie voor onderzoek naar epilepsie - Instituut Medicinale Cannabis
Informatie
Datum
04-08-2021

1,4 miljoen subsidie voor onderzoek naar epilepsie

Het  ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een subsidie van 1,4 miljoen euro ter beschikking gesteld voor onderzoek naar de effectiviteit van medicinale cannabis bij kinderen met therapieresistente epilepsie. De vraag die beantwoord moet worden is of medicinale cannabis de frequentie en/of de ernst van epileptische aanvallen bij kinderen vermindert. Onderzoekers die in aanmerking willen komen voor de subsidie hebben tot 28 september 2021 de tijd om hun aanvraag in te dienen. Voor het onderzoek moet medicinale cannabis van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) gebruikt worden. Dit betreft gedroogde bloemen (flos, al dan niet in gegranuleerde vorm) zoals op recept beschikbaar in de apotheek of een representatief extract daarvan. De bereiding van het te onderzoeken product moet worden uitgevoerd door een daartoe bevoegde in Nederland gevestigde partij. 

Tweede subsidie voor onderzoek

Deze subsidie is de tweede die het ministerie van VWS ter beschikking stelt. Vorig jaar werd een eerste subsidie van 1,9 miljoen toegekend. In dat onderzoek gaat het om het effect bij neuropathische pijn. Beide onderzoeken worden gefinancierd uit de opbrengsten van de medicinale cannabis die het BMC in binnen- en buitenland verkoopt. Dat deze ronde onderzoek wordt gedaan naar epilepsie bij kinderen volgt direct uit een vraag van de Tweede Kamer. Een motie van Vera Bergkamp (D66) die hiertoe opriep werd in 2018 aangenomen.

Medicinale cannabis bij epilepsie

Cannabidiol uit de apotheek kan volgens de richtlijn Epilepsie uit juni 2020 voorgeschreven worden bij kinderen (vanaf 2 tot 18 jaar oud) met een therapieresistent syndroom van Dravet, of aan patiënten (vanaf 2 jaar oud) met een therapieresistent syndroom Lennox Gastaut.

In Nederland, en verschillende andere landen, wordt olie gemaakt op basis van farmaceutische CBD-houdende cannabis van het BMC en voorgeschreven aan deze patiënten. Begin dit jaar heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) cannabidiol, gebruikt door patiënten met epilepsie, op de lijst gezet van medicijnen waarbij wisselen van fabrikant niet wenselijk is. Het gaat hierbij om medicijnen waarbij een verkeerde inname leidt tot ernstige problemen.